כמה פעמים התלבטתם בשאלות עקרוניות בחינוך ילדיכם? כמה פעמים כל אחד מכם ראה את הדברים בצורה שונה וכל אחד מכם בטוח בדרכו?
הוא אומר: "הכל יהיה בסדר, הניחי לילד…הוא יתבגר וזה יעבור"
היא אומרת: "אבל מה יהיה עם הלימודים? אם נעזוב הוא ידרדר עוד יותר…"
הוא אומר: "גם לי היה קשה, ותראי לאן הגעתי".
היא אומרת: "אבל אולי יכולת יותר…אותך הזניחו…"
הוא אומר: "מוכרחים להכין איתה שיעורים כל יום"
היא אומרת: "היא צריכה ללמוד להיות עצמאית, היא סתם מפונקת"
הוא אומר: "אבל היא לא מסוגלת…"
היא אומרת: "כל ערב אני צריכה לשלוח אותה 20 פעם להתקלח"
הוא אומר: "רק איתך זה ככה. כשאני אומר מלה, מיד עושים…"
הורים רבים נתקלים בקושי בהצבת גבולות לילדיהם ומתמודדים עם בעיות התנהגות, בעיות לימודים, חוסר שיתוף פעולה, אלימות, קשיים רגשיים (כגון חרדה, דיכאון) או עם תחושה כללית של חוסר שביעות רצון מאופן התנהגותם כהורים ("אני תמיד נכנע להם ןקונה בלי סוף"; "אני מתרגזת על כל דבר ומענישה בלי סוף").
מהי הדרכת הורים?
הדרכת הורים ממוקדת בדרכי התמודדות עם קונפליקטים בגידול ילדים. זהו תהליך ייעוצי בו הורים רוכשים מיומנויות להתמודדות עם קשיי הילד והאתגרים היומיומיים שמייצרת ההורות. כדי לסייע ביצירת גישה חינוכית אחידה בהתמודדות, מומלץ מאד ששני ההורים ייקחו חלק בתהליך ההדרכה, אך עם זאת, ההדרכה עשויה לתרום גם כאשר רק אחד ההורים יכול להשתתף בה.
השלב הראשון הוא הערכת הבעיות והגדרת מטרות. ההורים מגדירים את ההתנהגויות הבעייתיות (שלהם ו/או של ילדיהם) ומגדירים ביחד מטרות לשינוי. בהתאם למטרות אלו נבנית תוכנית התערבות המתמקדת במתן כלים פרקטיים להתמודדות עם תחומי הקושי.
הכלים מותאמים לקשיים של הילדים ושל ההורים. הורים לילדים המתמודדים עם קשיים רגשיים (דכאון, חרדה) או בריאותיים יונחו כיצד לתמוך בילד ובו זמנית לקדם אותו ולסייע בהתפתחותו הנורמטיבית. לדוגמא, הורים לילד הסובל מהפרעת קשב יקבלו מידע רלוונטי, ויונחו כיצד לספק תמיכה ואמפתיה לקשיים איתם הילד מתמודד, ובו זמנית יקבלו כלים מתאימים שיסייעו לילד ולהם להתמודד אך לא לפנק ולוותר כדי לפצות אותו, כביכול על הסבל הנגרם לו. הדרכת הורים לילדים עם בעיות התנהגות (אלימות, חוסר ציות, עבריינות) מתמקדת בזיהוי התפיסות המגבילות את יכולת ההורים להציב גבולות ("הוא מאיים שיברח מהבית/שיעבור לגור עם סבתא", "היא מציקה לאחים"), ובמתן כלים להצבת גבולות וחיזוק הסמכות ההורית תוך התאמתם לקשיים הספציפיים של הילד/ה, לגיל ולהעדפות ההורים.
מתי מומלץ לפנות להדרכת הורים?
בכל מצב בו הורים זקוקים להדרכה ולסיוע בהתמודדות עם קשיים. מצבים רבים ניתנים לפתרון באמצעות הדרכת הורים, וללא צורך בהתערבות פסיכולוגית בילד. לעתים כאשר הטיפול בילד או במתבגר הכרחי, הדרכת הורים ניתנת כתוספת לטיפול בילד.