טיפול קוגניטיבי-התנהגותי – CBT

מודל

מודל
טיפול קוגניטיבי התנהגותי מבוסס על מודל מובנה אשר בבסיסו ההבנה שהתגובות שלנו לאירועים מושפעות מהמחשבות שלנו ומהפרשנות שאנו נותנים להם. הפרשנות שאנו נותנים לאירועים ניתנת לשינוי ובעקבות זאת גם ההרגשה וההתנהגות. הפגישות הטיפוליות מתקיימות בסדר מסוים ובכל פגישה המטופל לומד מושגים חדשים, טכניקות חדשות ומרחיב את יכולתו לשלוט במחשבות ובתגובות הרגשיות וההתנהגותיות.

מטרות טיפוליות

מטרות טיפוליות
המטרות הטיפוליות בטיפול הקוגניטיבי התנהגותי, נבחרות בקפידה בתחילת הטיפול על ידי המטופל והמטפל ביחד, וסיום הטיפול נקבע בתחילת התהליך עצמו בהסכמת הצדדים, המטפל והמטופל.

זמן

זמן
טיפול קוגניטיבי התנהגותי נחשב לטיפול יעיל ומהיר יחסית לשיטות טיפול אחרות. ממוצע הטיפולים הנדרש לשם הצלחה הוא 10-20 פגישות לעומת שיטות טיפול פסיכולוגי אחרות (כגון טיפול דינאמי,פסיכואנליזה) בהן הטיפול נמשך לעתים מספר שנים. הפגישות מתקיימות בין פעם לפעמיים בשבוע במשך 60 או 90 דקות.

שיתוף פעולה

שיתוף פעולה
בטיפול קוגניטיבי התנהגותי המטפל והמטופל פועלים כצוות ומשניהם נדרש מאמץ משותף, יוזמה ואקטיביות, והאחריות על הטיפול והצלחתו מוטלת על שניהם. תפקיד המטפל הוא להקשיב וללמד את המטופל כיצד לחשוב, כיצד לנתח מחשבות ושינויים ברגשות. תפקיד המטופל הוא ללמוד וליישם את הלמידה על ידי ביצוע מטלות ומשימות יומיות והכנת שיעורי בית.

שינוי

שינוי
טיפול קוגניטיבי התנהגותי מלמד את המטופלים את היתרונות שבהרגשה הטובה תוך עשיית שינוי באמצעות רכישת כלים קוגניטיביים וכלים התנהגותיים. כלים קוגניטיביים הם כלים מחשבתיים שמטרתם ללמד את המטופל לזהות, לנתח ולשנות דרכי חשיבה בעיתיות. כלים התנהגותיים הם כלים שתכליתם לשנות דפוסי התנהגות שמשמרים חרדה, דיכאון או בעיות אחרות. שילוב בין כלים קוגניטיביים וכלים התנהגותיים מאפשר למטופל התנהגותי ליצור את השינוי תוך תקופה קצרה.

תשאול

תשאול
המטפל בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, רוצה להגיע להבנה טובה יותר של המטופל ולכן לעתים קרובות המטפל ישאל שאלות מנחות לגבי המציאות של התחושות ואף יעודד את המטופל לשאול שאלות כגון "איך אני יודע ש…?", "יכול להיות ש…?"

מודל חינוכי

מודל חינוכי
טיפול קוגניטיבי התנהגותי מתבסס על מודל חינוכי שבו התגובות הרגשיות והתגובות לגירויים חיצוניים הם תוצר למידה ארוך שנים. מטרת הטיפול היא לסייע למטופלים ללמוד מחדש את התגובות הרגשיות ולסגל דרכי התנהגות חדשות, רצויות ויעילות יותר לחיים.

השערות - מבוססות מציאות

השערות - מבוססות מציאות
טיפול קוגניטיבי התנהגותי מלמד אותנו לחשוב בצורה של השערות ולא בדרך של אמיתות. אנשים מגיבים לעתים בצורה רגשית חמורה לגירויים בסביבתם, כאשר הסיבה לכך היא ראיית המציאות בצורה של "אמת" ולא בצורה של השערה. מטופל שמגיע אל מטפל עקב תחושת דיכאון, משנה את ההבנה של הדברים מאמת ועובדה (לדוגמא: "אני לא מוצלח בשום דבר") להשערות מבוססות מציאות ("יכול להיות שטעיתי אבל זה לא אומר שאני תמיד טועה").

שיעורי בית ועבודה עצמית

שיעורי בית ועבודה עצמית
טיפול "עצמי" או תרגול ביתי הוא חלק מרכזי בטיפול קוגניטיבי התנהגותי. השגת המטרות הטיפוליות יכולות לקחת זמן רב מעבר לשעת הטיפול השבועית עם המטפל. טיפול קוגניטיבי התנהגותי דורש תירגול, חיזוק הישגים, ולעתים פגישות ריענון על מנת לשפר הישגים ולשמר תוצאות טיפוליות שהושגו בעבר. ללא מחויבות לשיעורי הבית, אין סיכוי להצלחת הטיפול.

יש לכם שאלה? צרו קשר

    Call Now Button